Ostropestřec mariánský pomáhá regenerovat játra

Lidské tělo nebylo vytvořeno, aby se dožívalo tak nízkého věku, někteří odborníci, kteří se tímto výzkumem zabývají, tvrdí, že hranice sta let rozhodně není nepřekonatelná, a údajně by bylo možné dožívat se věku i několika staletí. Zdá se to jistě trochu nadnesené, ale teoreticky to možné je. Může to být naopak námět k zamyšlení, že přece jen někde děláme chybu, a že náš životní styl ještě vyžaduje některé významné změny. Řada z nich souvisí i s novými vědeckými objevy a některé zkušenosti nám již předaly generace našich předků.

ostropestřec na louce

Lidské tělo se skládá z buněk a ty vyžadují výživu v podobě minerálů, vitamínů, enzymů a vody. Uvnitř těla probíhá velmi složitá látková výměna, při níž se odumřelé buňky nahrazují novými, ale zároveň se v organismu ukládají odpadní metabolity. Těch je třeba se urychleně zbavit, k tomu slouží lymfatický systém, jehož proudění podporuje pohyb (vhodný sport, ale třeba i pouhá chůze). Lymfa z těla odvádí toxiny, ale ty musí projít přes játra. Pokud jaterní tkáň pracuje správně, pak probíhá proces stárnutí pomaleji. Mít zdravá játra je zkrátka podmínka dlouhověkosti.

ostropestřec mariánský

Co játra vyžadují

Strava – naprostý základ je strava s obsahem vlákniny, dostatek zeleniny, ovoce, ořechů, luštěnin a celozrnných obilovin. O vyloučení alkoholu i cigaret a jiných návykových látek (i kofeinu) jistě není nutné zdlouhavě polemizovat.

Kyslík – játra potřebují dostatek vzdušného kyslíku – čerstvého vzduchu, nesvědčí jim pobyt ve smogem zanesené aglomeraci. Ideální je častý pohyb v přírodě, např. projížďka na kole.

Dostatek spánku – jaterní tkáň se nejlépe regeneruje v noci mezi třiadvacátou hodinou a třetí hodinou ranní. V tuto dobu bychom měli bezpodmínečně spát i bez prášků na spaní. Nezapomínejte doplňovat hořčík, toho je v současných potravinách nedostatek.

Prostor pro regeneraci – játra občas potřebují někdy „postrčit kupředu“, aby se urychlila jejich regenerace. Snesou toho opravdu hodně, ale pokud je jedů příliš mnoho (alkohol, cigarety, smog, ale i nadbytek stresu), jsou přetížena. Pak přichází na řadu přírodní pomocník Ostropestřec mariánský drcený. V jeho semenech je ukryt komplex látek známých jako „hepatoprotektiva“. Může se vhodně kombinovat např. s pampeliškovými listy s vysokým obsahem významných hořčin.