Jezdit na elektriku se nám vyplatí

Špatné životní prostředí, výfukové plyny a zplodiny tohle všechno mají za následek, kromě jiného především automobily. Je jich mezi námi tolik, že vzduch, který dýcháme, není vůbec zdraví, ba naopak. Že kouření škodí zdraví, že nás pomalu zabíjí nezdravé jídlo, cukry a soli nebo to nám všechno lékaři důrazně řeknou, ale proč někdo nenapíše na kapotu auta, že každá jízda zamoří vzduch, který dýcháme nebezpečnými výpary.
dvouproudová silnice
Přitom řešení, jak alespoň o něco zlepšit kvalitu ovzduší je na dosah. Elektromobily totiž jsou mnohem šetrnější k životnímu prostředí, auta nevypouští škodlivé zplodiny, jsou tišší a ekologičtější. Ale jako vždy, to má jeden velký háček. A jak jinak, jsou v tom opět zase jen peníze. Náklady na výrobu jsou větší, auta dražší a to nemluvě o nabíjecích stanicích, které se musí vystavět a není to také zadarmo. Dočkáme se tedy někdy toho, že budeme jezdit zdravěji?

cyklista s rouškou

Zatím jen pro ty bohaté a vyvolené

Elektromobily sice už můžeme potkat na silnicích, zatím je ale vlastní jen několik jedinců a snaha, o to aby se kompletně vyměnily za normální auta je asi zase v nedohlednu. A ať si říká, kdo chce, co chce je to otázka peněz. Kdyby se neustále neřešili jen peníze, bylo by nám všem určitě lépe. Jenže čím více lidé mají, tím chtějí mít ještě víc a víc. A tak vidina investice do budoucnosti se prostě nenosí.
smog z továrny
Elektromobily jako všechno mají samozřejmě jak své výhody, tak i drobné nevýhody, a tou největší je právě vyšší pořizovací cena. Na druhou stranu, ale náklady na údržbu jsou nižší, elektromotory nepotřebují pravidelný servis s údržbu tak jako běžné spalovací motory a na jedno nabití vydrží jet opravdu daleko, klidně až čtyři sta kilometrů, což není k zahození. Doufejme tedy, že se stane zázrak a v nejbližší době se dočkáme toho, že se vymění běžné automobily za ty ekologičtější elektromobily. O požitek z jízdy jistě nepřijdeme a uděláme něco pro svou planetu a připravíme lepší a zdravější vzduch pro budoucí generace.